
HACCP
Usaglašavanje poslovanja sa zahtevima HACCPa kroz dvanaest obaveznih koraka:
- Formiranje HACCP tima
- Opis sirovine
- Opis proizvoda
- Izrada dijagrama toka
- Verifikacija dijagrama toka
- Izrada analize opasnosti
- Određivanje CCP tačaka
- Utvrđivanje kritičnih granica za CCP tačke
- Utvrđivanje monitoringa za CCP tačke
- Utvrđivanje korektnih mera
- Validacija i verifikacija sistema
- Upravljanje dokumentima
Usaglašavanje sa zahtevima Dobre Higijenske Prakse
- Usaglašavanje proizvodnog objekta sa zahtevima Dobre Higijenske Prakse
- Izrada higijensko sanitarne procedure (obuhvata ličnu higijenu zaposlenih, zdravstveno stanje zaposlenih, higijenu objekata, higijenu alata i opreme za rad, snabdevanje vodom, parom i ledom)
- Izrada procedure za kontrolu štetočina
- Izrada procedure za upravljanje jestivim i nejestivim otpadom
Usaglašavanje sa zahtevima Dobre Proizvođačke Prakse
- Usaglašavanje proizvodnog prostora sa zahtevima Dobre Proizvođačke Prakse
- Izrada procedure za nabavku sirovina
- Izrada procedure za opoziv proizvoda
- Izrada procedure za pakovanje i obeležavanje proizvoda,
- Izrada procedure za skladištenje sirovine, gotovog proizvoda kao i njihov transport
- Izrada procedure o kontroli temperature i mase u svim fazama proizvodnje i skladištenja
- Izrada procedure o obuci zaposlenih
Izrada registra važeće zakonske regulative.
Obuka zaposlenih.
Cena:
Od 200 € u zavisnosti od obima posla (cena uključuje šest do petnaest sastanaka u objektu koji se usaglašava sa propisima i jednu nadzornu kontrolu u prvoj godini rada nakon usaglašavanja sa propisom za period koji naručilac određuje). Nadzorna kontrola za objekte koji su svoje poslovanje usaglasili sa propisima od 20 € do 50 € u zavisnosti od obima posla.
- KO JE U OBAVEZI DA SE USAGLASI SA ZAKONOM O BEZBEDNOSTI HRANE?
Svi koji se bave prometom na malo: rukovanjem hranom, odnosno njenom preradom, pripremom, skladištenjem, na mestu prodaje ili isporuke potrošaču, delatnosti pripreme i posluživanja hrane, a naročito u:
- prodavnicama,supermarketima, megamarketima,
- objektima kolektivne ishrane (kantine, bolnice, vrtići, škole i sl.),
- objektima javne ishrane (javne kuhinje),
- ugostiteljskim objektima, kao i ketering usluge i usluge isporuke gotove hrane;
Svi koji se bave prometom naveliko: rukovanjem hranom, njenom preradom, pripremom, skladištenjem na mestu prodaje ili isporuke, radi dalje prodaje ili prerade (distributivni centri);
Subjekt u poslovanju hranom jeste pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, odgovorno za ispunjenje zakonskih uslova za poslovanje hranom kojom upravlja;
Subjekt u poslovanju hranom za životinje jeste pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, odgovorno za ispunjenje zakonskih uslova za poslovanje hranom za životinje kojom upravlja;
- NA KOGA SE NE ODNOSI ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE
Odredbe ovog zakona ne odnose se na primarnu proizvodnju hrane, pripremu, rukovanje, odnosno skladištenje hrane za potrebe sopstvenog domaćinstva, kao i na hranu za životinje koje ne služe za proizvodnju hrane.
Primarna proizvodnja jeste proizvodnja, uzgoj i gajenje primarnih poljoprivrednih proizvoda, uključujući žetvu i ubiranje plodova, muža, gajenje životinja pre klanja, lov, ribolov i sakupljanje samoniklih plodova i biljaka, kao i prateće aktivnosti koje se odnose na skladištenje i rukovanje primarnim proizvodima na mestu proizvodnje, transport živih životinja, primarnih proizvoda, ribe i divljači od mesta proizvodnje do objekta.
- ŠTA JE HRANA?
Hrana jeste svaka supstanca ili proizvod, prerađena, delimično prerađena ili ne prerađena, a namenjena je za ishranu ljudi ili se opravdano može očekivati da će se koristiti za ljudsku upotrebu, osim:
- hrane za životinje koje ne služe za proizvodnju hrane,
- živih životinja, ako nisu pripremljene za stavljanje u promet radi ishrane ljudi,
- biljaka pre žetve, berbe ili ubiranja plodova,
- medicinskih proizvoda,
- kozmetičkih proizvoda,
- duvana i duvanskih proizvoda,
- narkotika ili psihotropnih supstanci,
- ostataka (rezidua) i kontaminenata.
Hrana jeste i piće, guma za žvakanje, kao i bilo koja supstanca namenski dodata hrani tokom pripreme, obrade ili proizvodnje.
Hrana jeste i voda za piće, uključujući vodu u originalnoj ambalaži (stona voda, mineralna voda i izvorska voda), kao i voda koja se upotrebljava, odnosno dodaje tokom pripreme, obrade ili proizvodnje hrane.
Voda za piće jeste voda u originalnoj ambalaži i voda za javno snabdevanje stanovništva;
Hrana za životinje jeste svaka supstanca ili proizvod, prerađena, delimično prerađena ili neprerađena, a namenjena je za ishranu životinja koje služe za proizvodnju hrane.
- ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE - IX Higijena hrane i hrane za životinje - članu 47.
Subjekti u poslovanju hranom dužni su da uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa hrane, osim na nivou primarne proizvodnje, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, u skladu sa principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP).
Ministar, odnosno ministar za poslove zdravlja, bliže propisuje uslove za ocenu postupaka samo kontrole iz stava 1.ovog člana.
- ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE - IX Higijena hrane i hrane za životinje - članu 48.
Subjekti u poslovanju hranom dužni su da koriste uputstvo za dobru proizvođačku i higijensku praksu i primenu HACCP.
Subjekt u poslovanju hranom dužan je da ima u stalnom radnom odnosu odgovorno lice odgovarajuće stručne spreme za sprovođenje dobre proizvođačke i higijenske prakse i primenu HACCP.